11 anledningar att kolla på Game of Thrones

(även om du inte älskar fantasy)

Annons

Den här artikeln är ett innehåll framtaget av vår partner HBO Nordic.
Den är inte skriven av journalisterna på Aftonbladets redaktion.

Läs mer på www.hbonordic.se

1. Maktspelet

Game of Thrones handlar inte om riddare, drakar och svärd. Bortom fantasy-kostymerna handlar det om makt, politik och relationer. Så om du gillar House of Cards eller Vita Huset och kan acceptera att drakar och levande döda ismonster är en del av dealen så kommer du att älska Game of Thrones. Inte så konstigt att Barack Obama är ett fan.

 

2. Du kommer bli överraskad

Ingen annan tv-serie håller sina tittare på tårna som Game of Thrones. När du tittar på en actionscen i en James Bond-film vet du att hjälten inte kommer att dö. I Game of Thrones kan du aldrig vara säker. Du sitter som på nålar och ber till de gamla och de nya gudarna att din favoritkaraktär slipper dödas detta avsnitt. Och samtidigt får du nya favoriter när tidigare osympatiska karaktärer plötsligt visar upp nya oväntade sidor.

 

3. Karaktärernas utveckling

Skådespelarna älskar att spela i Game of Thrones. Det är få berättelser som tar sina rollfigurer på så utmanande och karaktärsdanande resor. Serien utforskar alla möjliga och omöjliga erfarenheter en människa (i en medeltida fantasy-värld) kan möta och det är svårt att inte fängslas av dessa dramatiska livsöden. Dessutom: Sjukt coola namn.

 

4. Serien är verklighetstrogen

Nja, Game of Thrones är förstås inte verklighetstrogen på ytan. Men inom sitt eget universum är serien på många sätt väldigt trovärdigt gestaltad. Karaktärerna blir precis lika rädda och överraskade när en enorm drake plötsligt breder ut sina vingar över dem –  som du själv skulle blivit. Och trots att serien innehåller magi och övernaturliga väsen så används dessa element förhållandevis sparsamt, vilket ger dem större tyngd när de väl händer.

 

5. Drakar!

En viktig framgångsfaktor för Game of Thrones är att karaktärerna är mänskliga och mångfacetterade – och inte stereotyper. Men det kan faktiskt även sägas om drakarna. Få fantasyberättelser framställer, likt Game of Thrones, drakar som om de vore “riktiga djur”. Drogon, Viserion och Rhaegal kan vara kärleksfulla, olydiga och lekfulla precis som vilka hundvalpar som helst. Och Daenerys “Mother of Dragons” Targaryen skulle nog egentligen behövt ta med sina älsklingar till en valpkurs mellan inspelningsdagarna.

 

6. Peter Dinklage

Han var den första skådisen som värvades till serien. Och Peter Dinklages gestaltning av Tyrion Lannister är verkligen en av seriens främsta behållningar. Tyrions blandning av intelligens, humor och sårbarhet gör honom till den kanske mest relaterbara karaktären. Tyrions motto är “En Lannister betalar alltid sina skulder” och Peter Dinklage lär inte heller han ha några problem att betala sina skulder efter framgångarna i Game of Thrones.

 

7. Humorn

I Game of Thrones är humorn oftast svart men inte desto mindre skrattframkallande. Trots att de ofta hamnar i förskräckliga situationer så lyckas många karaktärer samtidigt leverera smarta och roliga repliker som lättar upp stämningen.

 

8. Slutet är nära

Det är inte ovanligt att ambitösa tv-satsningar inom fantasy- eller science fiction-genren startar utan att författarna bestämt sig vart historien är på väg. Det kan leda till att serierna tappar fart och går på tomgång efter några säsonger, att de inte får några ordentliga slut, eller att de får slut som bara är – märkliga. Men med Game of Thrones finns, i alla fall om vi ska tro George R.R. Martin, en tydligt planerat avslut av historien.

 

9. Du fattar alla memes

Få tv-serier har klickat med internetkulturen så väl som Game of Thrones och inspirerat så många hyllningar och memes. Att kunna skratta åt ett oändligt antal Game of Thrones-alster på nätet tillsammans med dina kompisar är en trevlig bonus.

 

10. Snygg produktion

Game of Thrones har en ökänt stor budget per avsnitt. Miljontals dollar används för att få till de maffiga visuella intrycken. Och det märks. Storslagna landskap, svindlande byggnader och myllrande städer visualiseras med den senaste tekniken.

 

11. Musiken

Precis som med Star Wars eller Indiana Jones så har musiken till Game of Thrones blivit lika tydligt igenkännbar som huvudkaraktärerna. Det karaktäristiska klassiska musikstycket som ackompanjerar introt till serien har inspirerat till otaliga Youtube-covers, framförda av allt från katter till country-musiker. Musiken har också tagit sig in i de finare salongerna och spelas i konserthus av klassiska orkestrar.

EXTERN LÄNK: Gör dig redo inför säsong 7. Se alla tidigare säsonger bara hos HBO Nordic.

Annons

Den här artikeln är ett innehåll framtaget av vår partner HBO Nordic.
Den är inte skriven av journalisterna på Aftonbladets redaktion.

Läs mer på www.hbonordic.se

Advertisement