Sagan om världens största tv-serie

En avfolkad turistattraktion i Skottland för 35 år sedan. Där föddes idén som skulle bli världens populäraste tv-serie. Men hur blev egentligen en komplex och brutal fantasysaga om makt, drakar och levande döda ett tv-fenomen som bokstavligen fyller arenor? Här är berättelsen om hur framgångssagan Game of Thrones började.

Annons

Den här artikeln är ett innehåll framtaget av vår partner HBO Nordic.
Den är inte skriven av journalisterna på Aftonbladets redaktion.

Läs mer på www.hbonordic.se
H

ollywood, hösten 2009. Pilotavsnittet hade kostat 10 miljoner dollar och var något av en katastrof.

Och nu skulle det avslöjas.

HBO:s innehållschef Mike Lombardo hade nämligen tröttnat på att vänta. Nu ville han se resultatet av bolagets miljoninvestering i de två oprövade tv-skaparna David Benioff och Dan Weiss projekt.

– Jag bara stirrade på Mikes ansikte när han såg pilotavsnitet. Det var som en skräckfilm att se hans ansiktsuttryck, berättar Dan Weiss för Vanity Fair.

Internet, mars 2016.

Jon Snow, befälhavare för Nattens väktare, ligger orörlig och blodig i snön. Förrådd och brutalt nedstucken av sina vapenbröder. Kameran zoomar in. Sedan: Mörker.

Så inleds den första officiella trailern för Game of Thrones säsong 6 som släpps i början av mars. Bara under första dygnet ses den 30 miljoner gånger, enligt branschorganet Variety.  Att trailern inleds med scenen ovan, en fortsättning på förra säsongens sista ögonblick,  eldar på spekulationerna som rasat på på nätet och i fikarum i nästan ett år: är en av seriens mest omtyckta karaktärer verkligen död?

EXTERN LÄNK: Gör dig redo inför säsong 6. Se alla tidigare säsonger bara hos HBO Nordic.

Game of Thrones har etablerat sig som världens kanske tyngsta tv-serie och den 25 april är det premiär för den nya säsongen.

Då får tittare åter följa maktkampen på de fiktiva kontinenterna Westeros och Essos, där en sommar kan pågå i flera decennium, och vintern kan vara en hel livstid. Relationsdramat kring medlemmarna i rikets främsta familjer, som alla vill ha del av den yttersta makten, fortsätter. Kommer familjen Lannister att förlora tronen? Kommer den näst intill utplånade klanen Targaryen, som en gång styrde Westeros, lyckas återerövra makten?

Och kommer den hårt prövade och splittrade familjen Stark – vars motto “Winter is coming” alltid ska påminna dem om att vara på sin vakt – hitta tillbaka till sin forna storhet?

Hollywood, 2009.

Uppspelningen av pilotavsnittet var kulmen på ett års hårt arbete.

Dan Weiss och David Benioff.

Ett år tidigare hade HBO nämligen beställt det första avsnittet av tv-serien Game of Thrones, som baserades på George RR Martins bokserie ”A Song of Ice and Fire”. Nu skulle tv-jätten bestämma sig: Ville de producera en hel säsong av serien?

David Benioff och Dan Weiss, som sålt in projektet hos HBO, hade aldrig tidigare tagit sig an ett så här stort projekt. De hade båda haft vissa framgångar som författare till böcker och filmmanus. Men de saknade erfarenhet av att regissera och producera tv-serier, än mindre ett fantasydrama med en budget och ambitionsnivå som få tv-produktioner tidigare varit ens i närheten av.

Vi gjorde fundamentala misstag i manuset för pilotavsnittet – David Benioff i Vanity Fair

Avgörande bitar av information i första delen av serien tappades bort och gick inte fram till publiken, berättar skaparna. Och att trovärdigt visualisera en fantasivärld var ingen lätt match.

– Vår grej när vi pitchade serien till HBO var att “ingen har gjort något sånt här förut”. Och det är ju spännande. Men samtidigt har ju ingen faktiskt gjort det förut. Så vi var tvungna att klura ut vad serien skulle vara under processens gång, säger David Benioff till Vanity Fair.

Som tur var såg Mike Lombardo på HBO bortom missarna i produktionen. Och trots problemen med pilotavsnittet så köpte HBO serien för en säsong – med villkoret att första avsnittet skulle spelas in på nytt.

 

Serieskaparnas eldprov

De båda tv-författarna David Benioff och Dan Weiss hade vid det laget redan jobbat med tv-serien i mer än tre år. Det började, bokstavligen, med en överraskning, när George RR Martins sätt att bryta mot konventioner i berättandet fångade uppmärksamheten hos en skeptisk David Benioff.

– A Game of Thrones (första boken i serien) var den första fantasy-bok jag läst på 25 år. Jag tänkte att jag skulle bara läsa de hundra första sidorna och sedan gå vidare. Men det ögonblicket när Bran knuffas ut från fönstret – jag såg det verkligen inte komma. Då var jag fast, berättar David Benioff för Vanity Fair.

George R. R. Martins förmåga att presentera en karaktär som publiken knyter an till – i detta fall pojken Brandon Stark – och sedan totalt vända upp och ned på våra förväntningar är en viktig anledning till såväl böckernas som tv-seriens framgångar. Det oförutsägbara skapar en nerv som gör det svårt att sluta titta. I Game of Thrones kan allt hända. Och det enda vi kan vara säkra på är att vi kommer att bli överraskade.

När David Benioff fångats av historien bad han kollegan Dan Weiss att läsa böckerna.

– Jag sa till David “Jag kanske är galen men jag har inte haft så här kul när jag läst något på tjugo år. Så kolla in detta för jag tror att det skulle kunna bli en fantastisk HBO-serie”, berättar han för Vanity Fair.

Men hur skulle de kunna ta böckerna till tv-rutan?

Den första utmaningen var övertyga författaren George RR Martin – utan hans välsignelse skulle projektet aldrig bli av.

Över en långlunch på restaurangen The Palm på Santa Monica Boulevard försökte Benioff och Weiss att övertyga den vitskäggiga Martin om att en tv-serie var rätt väg och, framförallt, att de var rätt personer för uppdraget. Lunchen avslutades med att George R. R. Martin ställde dem mot väggen med frågan: “Vem är Jon Snows mamma?”

 

 

Jon Snow är en av de mest centrala karaktärerna i berättelsen och vem som egentligen är hans mor är fortfarande en hemlighet. Mängder av teorier florerar bland fansen och i böckerna finns information som pekar åt flera olika håll. Det slutgiltiga svaret väntas avslöjas i någon av de två återstående, ännu inte publicerade, böckerna i serien.

Nu ville alltså George RR Martin att David Benioff och Dan Weiss på lunchrestaurangen skulle ge honom en kvalificerad gissning. De har båda berättat att de upplevde det som ett slags test på om de var värdiga uppgiften. Efter en lång tystnad gav de författaren sin bästa gissning och berättade varför. Svaret var uppenbarligen tillfredsställande för George RR Martin och han gav dem sin välsignelse att försöka sälja in serien till HBO. Vad de egentligen gissade har de ännu inte avslöjat.

Idén föds

Historien om maktspelet i det fiktiva riket Westeros började dock ännu tidigare – för 35 år sedan – när George RR Martin för första gången besökte Skottland. Tillsammans med en vän reste författaren till Hadrianus Mur nära gränsen till Skottland – muren som för över 2000 år sedan skiljde det då romerska England från norra delen av Storbritannien.

Episode 6 scene 20 Episode 6 scene 20
Böckernas författare George R. R. Martin

– Vi kom dit på kvällen när solen var på väg ner och alla turistbussar var på väg därifrån. Vi klättrade upp på muren när alla andra åkte därifrån. Jag stod på muren och såg ut över världen och försökte tänka mig hur det kunde varit att stå där som en romersk legionär som blivit skickad från Italien eller Grekland, dit till världens ände. Det var en stark upplevelse, berättade George RR Martin när han intervjuades under Edinburgh International Book Festival 2014.

– För romarna på den tiden var muren världens ände. De visste inte vad som fanns bakom den. Där bakom kunde finnas vilken typ av monster som helst, säger han i en annan intervju med Rolling Stone.

Hadrianus mur.

Muren var det första Martin hittade på i det som senare skulle bli bokserien ”A Song of Ice and Fire”.

– Det var känslan av en barriär mot mörka makter som planterade något i mig, sa Martin till Rolling Stone.

– Men fantasy är alltid större än verkligheten så jag gjorde muren hundra gånger så hög, mycket längre och byggd av is, vilket skulle vara mycket coolare, sa författaren vidare i Edinburgh.

Världens största tv-serie

Idag, 35 år senare, är den majestätiska muren av is välbekant för miljontals tv-tittare.

En av dem är president Barack Obama. Världens mäktigaste man får faktiskt avsnitten före vanliga tittare för att kunna följa serien trots sitt hektiska schema, har serieskaparna avslöjat. Och sedan det omtalade pilotavsnittet har serien skördat framgångar på löpande band. Tittarantalet har vuxit för varje säsong. Den femte och senaste säsongen lockade nästan 20 miljoner tittare per avsnitt i USA, enligt branschtidningen The Hollywood Reporter, vilket cementerar dess position som HBO:s mest populära serie någonsin. Större än både The Sopranos, True Blood och The Wire. Och serien ligger stadigt i det absoluta toppskicktet när sajter som IMDB eller Rotten Tomatos rankar de mest populära tv-serierna bland sina användare.

DCIM101MEDIA DCIM101MEDIA
Fans flockas för Game of Thrones-utställning i Stockholm 2015.

Fansen samlas inte bara kring tv-skärmarna utan även gärna i verkligheten. När HBO för två år sedan arrangera förhandsvisning av de första avsnitten av säsong 4 på Barclays Center i New York betalade 7000 fans gladeligen biljettpriset, som gick till välgörande ändamål.
Men inte bara tittarna utan även branschen gillar Game of Thrones. 2015 slog serien rekord på Emmy-galan med 12 priser (av 24 nomineringar) – nytt rekord i flest antal Emmy-vinster under samma år.

 

Vad är det som lockar?

Bokserien var förvisso populär bland fantasy-läsare, men tv-serien har fångat miljontals människor och blivit en hit långt utanför fantasykretsarna. Vad är det då som lockar? Teorierna är förstås många, men den troligen viktigaste komponenten är de komplexa och mångfacetterade karaktärerna – som hela tiden utvecklas framför tittarens ögon.

Danske skådespelaren Nikolaj Coster-Waldau spelar den kungliga livvakten Jamie Lannister.

I en intervju med Aftonbladet beskriver han känslorna kring sin karaktär inför inspelningsstart:

– Jag tyckte omedelbart att rollen var ­dubbelbottnad. Här har vi en man som kan vara hur arrogant och otrevlig som helst mot omgivningen, för att han är bäst i världen på att fäktas. Alla är rädda för honom. ­Sedan får han högerarmen avhuggen och måste börja om sitt liv. Och så har han ett kärleksförhållande med sin tvillingsyster. De vanliga familjeproblemen (skratt), säger Nikolaj Coster-Waldau till Aftonbladet.

Till skillnad mot många andra verk i fantasygenren är ”Game of Thrones” ingen historia om det godas kamp mot det onda – här är ingen karaktär genomgående ond eller god. De kan vara maktlystna, idealistiska, hämndlystna, principfasta, sårbara, omtänksamma, elaka och beräknande. Ofta på samma gång. Men aldrig platta eller enkelspåriga.

De är helt enkelt mänskliga.

– Det är kul att spela. De gör hemska saker. Men de är goda människor, och det är kanske varför folk knyter an till karaktärerna, säger Peter Dinklage, som spelar Tyrion, till Entertainment Weekly
Serien är också fylld av karaktärer som kämpar med att inte passa in i sin omgivning. Ett ständigt aktuellt tema, som är lätt att känna igen sig i.

Vi kanske inte har upplevt hur det är att vara kvinna i extremt patriarkala och våldsamma samhällen, att vara småväxt i en framgångsrik familj av långa krigare, eller att vara oäkting i en omgivning som värderar blodsband högre än något annat. Men vi har alla någon gång känt oss utanför.
– Jag får ibland frågan hur jag kan säga att jag utgår från mina egna erfarenheter när jag skapar mina karaktärer, eftersom jag aldrig har haft de erfarenheter som karaktärerna har. Och det är förstås sant. Jag har aldrig varit en åttaårig flicka, jag har aldrig varit en prinsessa i exil och jag har aldrig varit en dvärg. Men jag har varit en människa. Och alla dessa karaktärer är också människor, förklarade George RR Martin när han intervjuades på Edinburghs internationella bokfestival.

 

 

Säsong sex – ett oskrivet blad

Inför den sjätte säsongen befinner sig serieskaparna, och tittarna, i ett helt nytt läge eftersom tv-serien nu hunnit ikapp böckerna den baseras på. George RR Martin skriver fortfarande på sista delen A Dream of Spring och det är oklart när boken kommer att släppas. Det innebär att ingen utomstående vet vart serien kommer att ta vägen. En del händelser och karaktärer från böckerna har valts bort i tv-serien av dramaturgiska-, och ibland rena utrymmesskäl. Allt med George RR Martin goda minne, författaren är inblandad som producent och författare för tv-serien. Men serien har ändå följt böckerna gällande de stora dragen i historien. David Benioff och Dan Weiss har inför säsong sex berättat att de fått veta huvuddragen kring hur författaren tänker fortsätta historien.
– Vi satt ner med honom och snackade igenom vart historien är på väg. Vi gick bokstavligen igenom varje karaktär, berättar skaparna i Vanity Fair.
Men Martin hittar också på mycket under skrivprocessen. Så på ett sätt jobbar serieskaparna med oskrivna blad.
– Jag kan ge dem de stora dragen kring vad jag tänker göra. Men detaljerna är inte på plats än, kommenterar George RR Martin i samma intervju.
Och just ovissheten gör serien hetare än någonsin. Något som bevisats av att trailern för säsong sex sågs 30 miljoner gånger under första dygnet när den släpptes tidigare i år. Det gör den till HBO:s storsta trailersläpp någonsin. Allt pekar på att serien tv-serien kommer växa sig ännu större, och slå nya rekord när miljontals tittare nu bänkar sig framför sina skärmar.

Frågorna hopar sig inför den nya säsongen.

Det enda vi vet säkert är det som Game of Thrones-världens mest bevingade truism slår fast: “Winter is coming”.

EXTERN LÄNK: Se Game of Thrones hos HBO Nordic. Just nu en månad gratis!

Annons

Den här artikeln är ett innehåll framtaget av vår partner HBO Nordic.
Den är inte skriven av journalisterna på Aftonbladets redaktion.

Läs mer på www.hbonordic.se