Sagan om världens största tv-serie

En avfolkad turistattraktion i Skottland för 35 år sedan. Där och då föddes idén till världens populäraste tv-serie.

Men hur blev egentligen en komplex och brutal fantasysaga om makt, drakar och levande döda ett tv-fenomen som bokstavligen fyller arenor? Här är berättelsen om hur framgångssagan Game of Thrones började.

Annons

Den här artikeln är ett innehåll framtaget av vår partner HBO Nordic.
Den är inte skriven av journalisterna på Aftonbladets redaktion.

Läs mer på www.hbonordic.se
H

ollywood, hösten 2009. Pilotavsnittet hade kostat 10 miljoner dollar och var något av en katastrof.

Och nu skulle det avslöjas.

HBO:s innehållschef Mike Lombardo hade nämligen tröttnat på att vänta. Nu ville han se resultatet av bolagets miljoninvestering i de två oprövade tv-skaparna David Benioff och Dan Weiss projekt.

– Jag bara stirrade på Mikes ansikte när han såg pilotavsnittet. Det var som en skräckfilm att se hans ansiktsuttryck, berättar Dan Weiss för Vanity Fair.

Nu, knappt åtta år senare, är scenariot ett helt annat.

Internet, maj 2017.

”Fiender i öster. Fiender i väster. Fiender i söder. Fiender i norr. Vad som än kommer i vår väg – vi kommer att besegra det.”

Med den profetian från Cersei Lannister, drottning av de Sju Kungarikena, inleds den officiella trailern för sjunde säsongen av Game of Thrones.

Det blir, enligt branschbedömare, den mest sedda trailern i tv-historien. Under det första dygnet visas den hela 61 miljoner gånger.

EXTERN LÄNK: Gör dig redo inför säsong 7. Se alla tidigare säsonger bara hos HBO Nordic.

 

Rekordnoteringen befäster Game of Thrones position som världens kanske tyngsta tv-serie, och den 17 juli är det premiär för den nya säsongen.

Då får tittarna åter följa maktkampen på de fiktiva kontinenterna Westeros och Essos, där en sommar kan pågå i flera decennier, och vintern kan vara en hel livstid. Relationsdramat kring medlemmarna i rikets främsta familjer, som alla vill ha del av den yttersta makten, fortsätter. Kommer familjen Lannister att förlora tronen? Kommer den näst intill utplånade klanen Targaryen, som en gång styrde Westeros, lyckas återerövra makten?

Och kommer den hårt prövade och splittrade familjen Stark – vars motto “Winter is coming” alltid ska påminna dem om att vara på sin vakt – kunna enas och hitta tillbaka till sin forna storhet?

Hollywood, 2009.

Uppspelningen av pilotavsnittet var kulmen på ett års hårt arbete.

Dan Weiss och David Benioff.

Ett år tidigare hade HBO nämligen beställt det första avsnittet av tv-serien Game of Thrones, som baserades på George R.R. Martins bokserie ”A Song of Ice and Fire”. Nu skulle tv-jätten bestämma sig: Ville de producera en hel säsong av serien?

David Benioff och Dan Weiss, som sålt in projektet hos HBO, hade aldrig tidigare tagit sig an ett så här stort projekt. De hade båda haft vissa framgångar som författare till böcker och filmmanus. Men de saknade erfarenhet av att regissera och producera tv-serier, än mindre ett fantasydrama med en budget och ambitionsnivå som få tv-produktioner tidigare varit ens i närheten av.

Vi gjorde fundamentala misstag i manuset för pilotavsnittet – David Benioff i Vanity Fair

Avgörande bitar av information i första delen av serien tappades bort och gick inte fram till publiken, berättar skaparna. Och att trovärdigt visualisera en fantasivärld var ingen lätt match.

– Vår grej när vi pitchade serien till HBO var att “ingen har gjort något sånt här förut”. Och det är ju spännande. Men samtidigt har ju ingen faktiskt gjort det förut. Så vi var tvungna att klura ut vad serien skulle vara under processens gång, säger David Benioff till Vanity Fair.

Som tur var såg Mike Lombardo på HBO bortom missarna i produktionen. Och trots problemen med pilotavsnittet så köpte HBO serien för en säsong – med villkoret att första avsnittet skulle spelas in på nytt.

 

Serieskaparnas eldprov

De båda tv-författarna David Benioff och Dan Weiss hade vid det laget redan jobbat med tv-serien i mer än tre år. Det började, bokstavligen, med en överraskning, när George R.R. Martins sätt att bryta mot konventioner i berättandet fångade uppmärksamheten hos en skeptisk David Benioff.

– A Game of Thrones (första boken i serien) var den första fantasy-bok jag läst på 25 år. Jag tänkte att jag skulle bara läsa de hundra första sidorna och sedan gå vidare. Men det ögonblicket när Bran knuffas ut från fönstret – jag såg det verkligen inte komma. Då var jag fast, berättar David Benioff för Vanity Fair.

George R. R. Martins förmåga att presentera en karaktär som publiken knyter an till – i detta fall pojken Brandon Stark – och sedan totalt vända upp och ned på våra förväntningar är en viktig anledning till såväl böckernas som tv-seriens framgångar. Det oförutsägbara skapar en nerv som gör det svårt att sluta titta. I Game of Thrones kan allt hända. Och det enda vi kan vara säkra på är att vi kommer att bli överraskade.

När David Benioff fångats av historien bad han kollegan Dan Weiss att läsa böckerna.

– Jag sa till David “Jag kanske är galen men jag har inte haft så här kul när jag läst något på tjugo år. Så kolla in detta för jag tror att det skulle kunna bli en fantastisk HBO-serie”, berättar han för Vanity Fair.

Men hur skulle de kunna ta böckerna till tv-rutan?

Den första utmaningen var att övertyga författaren George R.R. Martin – utan hans välsignelse skulle projektet aldrig bli av.

Över en långlunch på restaurangen The Palm på Santa Monica Boulevard försökte Benioff och Weiss att övertyga den vitskäggiga Martin om att en tv-serie var rätt väg och, framförallt, att de var rätt personer för uppdraget. Lunchen avslutades med att George R. R. Martin ställde dem mot väggen med frågan: “Vem är Jon Snows mamma?”

 

 

Jon Snow är en av de mest centrala karaktärerna i berättelsen och vem som egentligen är hans mor var – vid tidpunkten för lunchmötet – ännu en hemlighet. Mängder av teorier hade florerat bland fansen och i böckerna fanns information som pekade åt flera olika håll.

Nu ville alltså George R.R. Martin att David Benioff och Dan Weiss på lunchrestaurangen skulle ge honom en kvalificerad gissning. De har båda berättat att de upplevde det som ett slags test på om de var värdiga uppgiften. Efter en lång tystnad gav de författaren sin bästa gissning och berättade varför. Svaret var uppenbarligen tillfredsställande för George R.R. Martin och han gav dem sin välsignelse att försöka sälja in serien till HBO.

Idén föds

Historien om maktspelet i det fiktiva riket Westeros började dock ännu tidigare – för 36 år sedan – när George R.R. Martin för första gången besökte Skottland. Tillsammans med en vän reste författaren till Hadrianus Mur nära gränsen till Skottland – muren som för över 2000 år sedan skiljde det då romerska England från norra delen av Storbritannien.

Episode 6 scene 20 Episode 6 scene 20
Böckernas författare George R. R. Martin

– Vi kom dit på kvällen när solen var på väg ner och alla turistbussar var på väg därifrån. Vi klättrade upp på muren när alla andra åkte därifrån. Jag stod på muren och såg ut över världen och försökte tänka mig hur det kunde varit att stå där som en romersk legionär som blivit skickad från Italien eller Grekland, dit till världens ände. Det var en stark upplevelse, berättade George R.R. Martin när han intervjuades under Edinburgh International Book Festival 2014.

– För romarna på den tiden var muren världens ände. De visste inte vad som fanns bakom den. Där bakom kunde finnas vilken typ av monster som helst, säger han i en annan intervju med Rolling Stone.

Hadrianus mur.

Muren var det första Martin hittade på i det som senare skulle bli bokserien ”A Song of Ice and Fire”.

– Det var känslan av en barriär mot mörka makter som planterade något i mig, sa Martin till Rolling Stone.

– Men fantasy är alltid större än verkligheten så jag gjorde muren hundra gånger så hög, mycket längre och byggd av is, vilket skulle vara mycket coolare, sa författaren vidare i Edinburgh.

Världens största tv-serie

Idag, 36 år senare, är den majestätiska muren av is välbekant för miljontals tv-tittare.

Ett av alla inbitna fans var USA:s förre president Barack Obama. Under sin tid som världens mäktigaste man fick han faktiskt avsnitten före vanliga tittare för att kunna följa serien trots sitt hektiska schema, har serieskaparna avslöjat. Och sedan det omtalade pilotavsnittet har serien skördat framgångar på löpande band. Tittarantalet har vuxit för varje säsong. Den sjätte och senaste säsongen lockade drygt 25 miljoner tittare per avsnitt, vilket var 5 miljoner fler än för säsong fem. Siffrorna cementerar dess position som HBO:s mest populära serie någonsin. Större än både The Sopranos, True Blood och The Wire. Och serien ligger stadigt i det absoluta toppskicktet när sajter som IMDB eller Rotten Tomatoes rankar de mest populära tv-serierna bland sina användare.

DCIM101MEDIA DCIM101MEDIA
Fans flockas för Game of Thrones-utställning i Stockholm 2015.

Fansen samlas inte bara kring tv-skärmarna utan även gärna i verkligheten. När HBO för tre år sedan arrangera förhandsvisning av de första avsnitten av säsong 4 på Barclays Center i New York betalade 7000 fans gladeligen biljettpriset, som gick till välgörande ändamål.
Men inte bara tittarna utan även branschen gillar Game of Thrones. 2015 slog serien rekord på Emmy-galan med 12 priser (av 24 nomineringar) – nytt rekord i flest antal Emmy-vinster under samma år. Och 2016 kammade serien hem ytterligare tre priser, vilket gör Game of Thrones till den mest prisade tv-serien någonsin på Emmy-galan.

 

Vad är det som lockar?

Bokserien var förvisso populär bland fantasy-läsare, men tv-serien har fångat miljontals människor och blivit en hit långt utanför fantasykretsarna. Vad är det då som lockar? Teorierna är förstås många, men den troligen viktigaste komponenten är de komplexa och mångfacetterade karaktärerna – som hela tiden utvecklas framför tittarens ögon.

Danske skådespelaren Nikolaj Coster-Waldau spelar Jamie Lannister, äldste sonen i den maktgiriga klanen Lannister.

I en intervju med Aftonbladet beskriver han känslorna kring sin karaktär inför inspelningsstart:

– Jag tyckte omedelbart att rollen var ­dubbelbottnad. Här har vi en man som kan vara hur arrogant och otrevlig som helst mot omgivningen, för att han är bäst i världen på att fäktas. Alla är rädda för honom. ­Sedan får han högerarmen avhuggen och måste börja om sitt liv. Och så har han ett kärleksförhållande med sin tvillingsyster. De vanliga familjeproblemen (skratt), säger Nikolaj Coster-Waldau till Aftonbladet.

Till skillnad mot många andra verk i fantasygenren är Game of Thrones ingen historia om det godas kamp mot det onda – här är ingen karaktär genomgående ond eller god. De kan vara maktlystna, idealistiska, hämndlystna, principfasta, sårbara, omtänksamma, elaka och beräknande. Ofta på samma gång. Men aldrig platta eller enkelspåriga.

De är helt enkelt mänskliga.

– Det är kul att spela. De gör hemska saker. Men de är goda människor, och det är kanske därför folk knyter an till karaktärerna, säger Peter Dinklage, som spelar Tyrion, till Entertainment Weekly.

Serien är också fylld av karaktärer som kämpar med att inte passa in i sin omgivning. Ett ständigt aktuellt tema, som är lätt att känna igen sig i.

Vi kanske inte har upplevt hur det är att vara kvinna i extremt patriarkala och våldsamma samhällen, att vara småväxt i en framgångsrik familj av långa krigare, eller att vara oäkting i en omgivning som värderar blodsband högre än något annat. Men vi har alla någon gång känt oss utanför.
– Jag får ibland frågan hur jag kan säga att jag utgår från mina egna erfarenheter när jag skapar mina karaktärer, eftersom jag aldrig har haft de erfarenheter som karaktärerna har. Och det är förstås sant. Jag har aldrig varit en åttaårig flicka, jag har aldrig varit en prinsessa i exil och jag har aldrig varit en dvärg. Men jag har varit en människa. Och alla dessa karaktärer är också människor, förklarade George R.R. Martin när han intervjuades på Edinburghs internationella bokfestival.

 

 

Säsong sju – ett oskrivet blad

Inför den sjunde säsongen befinner sig serieskaparna, och tittarna, i samma läge som inför förra säsongen. Nämligen att tv-serien hunnit ikapp och förbi böckerna den baseras på. Intresset för de avslutande böckerna är stort, ryktesfloran tät och alla nya besked från George R.R. Martin skapar genast rubriker på sajter världen över.

Att tv-serien nu sprungit förbi böckerna innebär att ingen utomstående vet vart serien kommer att ta vägen. En del händelser och karaktärer från böckerna har valts bort i tv-serien av dramaturgiska-, och ibland rena utrymmesskäl. Allt med George R.R. Martin goda minne, författaren är inblandad som producent och författare för tv-serien. Men serien har ändå följt böckerna gällande de stora dragen i historien. David Benioff och Dan Weiss berättade inför säsong sex att de fått veta huvuddragen kring hur författaren tänker fortsätta historien.
– Vi satt ner med honom och snackade igenom vart historien är på väg. Vi gick bokstavligen igenom varje karaktär, berättar skaparna i Vanity Fair.
Men Martin hittar också på mycket under skrivprocessen. Så på ett sätt jobbar serieskaparna med oskrivna blad.
– Jag kan ge dem de stora dragen kring vad jag tänker göra. Men detaljerna är inte på plats än, kommenterar George R.R. Martin i samma intervju.
Och just ovissheten gör serien hetare än någonsin. Något som bevisats av rekordsiffrorna för nya trailern för säsong sju. Allt pekar med andra ord på att tv-serien kommer växa sig ännu större, och slå nya rekord när miljontals tittare nu bänkar sig framför sina skärmar.

Frågorna hopar sig inför den nya säsongen.

Det enda vi vet säkert är det som Game of Thrones-världens mest bevingade truism slår fast: “Winter is coming”.

EXTERN LÄNK: Se Game of Thrones hos HBO Nordic. Just nu en månad gratis!

Annons

Den här artikeln är ett innehåll framtaget av vår partner HBO Nordic.
Den är inte skriven av journalisterna på Aftonbladets redaktion.

Läs mer på www.hbonordic.se

Advertisement