Karaktärerna vi håller koll på inför säsong 7

Game of Thrones har fler spännande karaktärer än resten av dina favoritserier tillsammans. Men här är sju personer som vi är extra nyfikna på inför säsong 7.

Annons

Den här artikeln är ett innehåll framtaget av vår partner HBO Nordic.
Den är inte skriven av journalisterna på Aftonbladets redaktion.

Läs mer på www.hbonordic.se

Tyrion Lannister

Smeknamn: The Imp, Halfman

Släktband: Född in i Huset Lannister. Han är bror till drottning Cersei och Jaime Lannister.

Karaktärsdrag: Tyrion är otvetydigt en av seriens mest populära karaktärer. Han är förvisso kort och, enligt egen utsago, ingen krigare, men hans intellekt och humor har tagit honom ur otaliga svåra situationer.

Citatet: “A Lannister always pays his debts”

Status inför säsong 7:  I slutet av förra säsongen kommer Tyrion och Daenerys varandra allt närmre. Daenerys utnämner Tyrion att bli hennes Hand of the Queen. När hon tillsammans med sina fullvuxna drakar och den nya flottan sätter segel mot Westeros följer Tyrion med. I säsong sju kan vi vänta oss att Tyrion får fullt upp med att vägleda Daenerys när de tar upp striden mot Cersei Lannister.

Så skulle han vara som kompis: Om du ogillar sena kvällar med mycket vin ska du hålla dig borta från Tyrion Lannister. Men om du gillar att festa och kan överse med fadersmord och en del sarkastiska kommentarer så vore han en klockren kompanjon. Och om du dessutom skulle hamna med uppgiften att styra ett rike med bångstyriga undersåtar och intrigerande politiker så vill du garanterat ha Tyrion viskandes i ditt öra.

Daenerys Targaryen

Position: Drottning i staden Meereen

Smeknamn: Mother of Dragons, Khaleesi, Dany

Släktband: Dotter till kung Aerys Targaryen och enda överlevande ättlingen till den forna kungafamiljen Targaryen.

Karaktärsdrag: Daenerys har gått från hunsad tonåring som gifts bort mot sin vilja till mäktig härskarinna med tre drakar och en armé i ryggen. Hon drivs av ett rättspatos men tvingas allt mer kompromissa sina ideal av realpolitiska skäl.

Citatet: “Where are my dragons!”

Status inför säsong 7: I slutet av säsong 6 får Daenerys oväntat besök av Theon och Yara Greyjoy i staden Meereen. Där sluter hon ett avtal med syskonen, som erbjuder hela järnflottan i utbytte mot att Khaleesi ska göra Järnöarna självständigt. Daenerys har nu fått ihop en imponerande flotta som kommer vara svår att slå när hon sätter segel mot Westeros och tronen.

Så skulle hon vara som kompis: Daenerys försöker för det mesta att göra det rätta, men innerst inne är hon kanske mer lockad av själva makten än hon vill erkänna, ens för sig själv. Hon är bra på att lyssna på andras förslag och har en pragmatisk ådra som ofta verkar till hennes fördel. Det gör henne till en god allierad. Men framförallt: hon har tre drakar som husdjur, så är det någon du verkligen vill ha på din sida så är det henne.

Jaime Lannister

Smeknamn: The Kingslayer

Position: Tidigare medlem av den kungliga livvakten.

Släktband: Jaime är huset Lannisters guldgosse och huvudarvtagare som gjorde sin far Tywin Lannister besviken när han gick med i kungens livvakt. Han är syster till drottning Cersei.

Citatet: “The things I do for love”

Status inför säsong 7: Jamie återvänder till Westeros för att upptäcka att katedralen är totalförstörd. När han sedan inser att det är Cersei som blir krönt till drottning av de sju kungarikena förstår han att det är Cersei som ligger bakom den stora branden som dödade flera av seriens huvudkaraktärer.

Karaktärsdrag: Jaime Lannister är onekligen en sörja av motstridiga egenskaper. Han kan bokstavligen gå över lik för dem han älskar. Men han kan också begå hemskheter mot dem. Han är hänsynslös, men också förvånansvärt sympatisk mellan varven.

Så skulle han vara som kompis: Säga vad man vill om Jaime Lannister. Men tråkig är han inte. Det händer ständigt saker kring Jaime. Om en gammal kung dödas av sin egen livvakt, om drottningens barn inte liknar den nya kungen, eller om den huvudmisstänkta för mordet på ännu en kung lyckas fly strax innan rättegången – då vet du att Jaime är inblandad.

Arya Stark

Smeknamn: Arry

Släktband: Arya är dotter till Ned och Catelyn Stark, syster till Sansa Stark och Brandon Stark, samt halvsyster till Jon Snow.

Citatet: “Valar Morguhlis (= All men must die)”

Status inför säsong 7: Förra säsongen var riktigt tuff för Arya, och hon klarade sig med nöd och näppe. Hon avslutar sin träning hos guden med många ansikten och lämnar Braavos med sitt starka hämndbegär. I trailers för säsong 7 kan vi se hennes ensamma jakt efter de sista namnen på sin dödslista, och att vintern verkligen är på gång.

Så skulle hon vara som kompis: Arya Stark är påhittig, viljestark och lojal mot sina vänner. Hon klarar sig ur de flesta situationer och känns på många sätt som en perfekt kompiskandidat. Förutsatt att du tycker det är lite charmigt med en kompis som har en dödslista med namnen på dem hon ämnar hämnas på.

Brandon Stark

Smeknamn: Bran

Släktband: Son till till Ned och Catelyn Stark, bror till Sansa Stark och Arya Stark, samt halvbror till Jon Snow.

Citatet: “Hush Hodor! No more Hodoring!”

Status inför säsong 7: Sedan Hodor dött i den treögda korpens grotta, är det nu bara Brandon och Meera kvar. Efter en lyckad räddning undan de vita vandrarna berättar Benjen Stark att Bran nu är den treögda korpen. Det sista vi ser av Brandon är att han i en vision får veta vem Jon Snows riktiga mamma är.

Så skulle han vara som kompis: Brandon Stark skulle vara en praktiskt vän att ha för den nyfikna, eftersom han kan spionera på andra genom att ta över medvetandet hos djur och människor. Vänskapen kan dock komma att kräva att du bär honom genom snöstormar och slåss mot ismonster. Det lär också bli svårt att konkurrera ut Hodor från platsen som BFF. Eller som Hodor själv skulle säga: “Hodor”.

Jon Snow

Smeknamn: The Bastard of Winterfell, King Crow, Lord Snow

Position: Kung av Norden.

Släktband: Jon Snow har räknats som Ned Starks oäkta son och halvbror med Arya Stark, Sansa Stark och Brandon Stark. I säsong 6 visar det sig att Jon i stället är hemlig son till Ned Starks syster Lyanna.

Citatet: “First lesson, stick them with the pointy end.”

Karaktärsdrag: Jon Snow är tystlåten, modig och håller hårt (för det mesta) på sina löften och plikter. Han är också väldigt duktig på att kriga.

Status inför säsong 7: I säsong 6 lämnar vi Jon Snow som nybliven kung av Norden. Tillsammans med Sansa Stark befinner han sig nu hemma i Winterfell och har enat Norden bakom huset Stark.

Så skulle han vara som kompis: Jon Snow gillar plikt, mod och rättrådighet. Han står vid sitt ord och är bra på att fäktas. Men han kan knappast sägas vara någon stor skämtare. Hans livsöde inbjuder liksom inte heller till lättsamma middagskonversationer: Hans far, bror och flickvän blev alla mördade. Och han jobbar med att slåss mot odöda isvålnader.

Jon Snow bär möjligen också på ett visst bildningskomplex efter ett dysfunktionellt förhållande. Hans senaste flickvän upprepade ständigt frasen “You know nothing, Jon Snow”. Senast strax innan hon sköt honom i ryggen med pilbåge. Ett plus är dock att han har ett gulligt husdjur med ett coolt namn i form av jättevargen Ghost.

Sansa Stark

Släktband: Sansa är dotter till Ned och Catelyn Stark, syster till Arya Stark och Brandon Stark, samt halvsyster till Jon Snow.

Karaktärsdrag: Sansa har under stora delar av serien varit ett ganska anonymt offer för omständigheter och andras nycker. Hon har burit sin ilska på insidan, bakom ett leende. Men allt hon utsatts för verkar ha gjort henne starkare och allt tyder på att hon gör sig redo att slå tillbaka.

Citat: ”If I am going to die, let it happen while there’s still some of me left”

Status inför säsong 7: I slutet på säsong 6 passade Sansa på att döda sin fängslade man och plågoande Ramsay Bolton, efter att ha tagit tillbaka Winterfell tillsammans med sin bror Jon Snow. Trots att Bolton är död ser det ut att kunna bli fortsatt jobbigt för Sansa nu när hennes bror blivit vald till kung över Norden och den kommande vintern – och The Night King kommer allt närmare.

Så skulle hon vara som kompis: Sansa kan vara naiv, men hon är också är en överlevare som är betydligt mer intelligent än de runt omkring henne förstår. Hon är också väluppfostrad och vet precis hur hon ska uppföra sig som en fin dam på tjusiga tillställningar. Ett perfekt sällskap för middagsbjudningen. Hon låter inte världens vidrigheter förstöra en fest. Men akta dig för att underskatta henne.

EXTERN LÄNK: Gör dig redo inför säsong 7. Se alla tidigare säsonger bara hos HBO Nordic.

Annons

Den här artikeln är ett innehåll framtaget av vår partner HBO Nordic.
Den är inte skriven av journalisterna på Aftonbladets redaktion.

Läs mer på www.hbonordic.se

Advertisement